Evernote – Vara eller icke vara?

När jag började skriva den här texten så var det meningen att jag skulle försöka beskriva hur och varför jag lämnade Evernote till förmån för att testa Apples liknande produkter. Någonstans på  skrivandets tog sig vägen en annan vändning och det blev en text om Evernotes vara eller icke vara.

Om du beger dig ut på den världsomspännande nätverket vi kallar för internet och söker på Evernote så kommer du att få fler träffar än du hinner läsa på ett år om du så sitter upp 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan alla årets 52 veckor.

Vem vet, du kanske hittar något som jag har skrivit tidigare. För det har jag, skrivit om Evernote och dess förträffligt, många gånger. Jag har varit en sann Evernote-evangelist och Evernote är den app som har varit en av de mest använda på mina datorer och telefoner och i min webbläsare ganska länge. Jag hade en hel del anteckningar och annat sparat i Evernote för där kunde jag alltid hitta det jag sökte. Jag var en trogen premiumanvändare som gärna stod upp för och rekommenderade Evernote till de som ville lyssna.

Bild från Tech Chrunch

Nu kanske du undrar varför jag skriver VAR, HADE och GJORDE, istället för ÄR, HAR och GÖR imperfekt i stället för presens alltså. Och det är vad den här texten ska mynna ut till en förklaring till var för jag har överget ett, troligtvis, sjunkande skepp.

Det hela började med en artikel på Business Insider som förklarade att Evernote blöder pengar, att Evernote har tvingat att avskeda 18% av deras anställda och att den VD som företaget haft nästa från start hade bestämt sig för att sluta, ”För att han inte hade passionen kvar”. Jag tänkte inte så mycket på det, som alla vet så går det upp och ner för företag. Ett tag efter det så kom en ny artikel denna gången i från Tech Chrunch. Egentligen var det väl inget konstigt med den, artikeln handlade om att Evernote skulle stopp utveckligen av appen Evernote Food och lägga ner den. Sånt som nya VD:ar brukar göra, rensa lite i uppställningen. Jag personligen tyckte det var synd eftersom jag använde och gillade produkten, men, men. Inte långt efter det kom nästa artikel, denna gången också från Tech Chrunch. Den artikeln handlade om Linda Kozlowski en person som varit på Evernote i tre år och precis blivit befordrad till COO och ändå väljer att lämna företaget. Kort där efter så kom ännu ett bakslag för Evernote, en artikel skriven av Business Insider, Alex Pachikov son till Evernotes grundare Stepan Pachikov, väljer att lämna företaget efter att ha gett det 10 år av sitt liv.

Nu började jag dra öronen åt mig och verkligen kolla upp och läsa igenom dessa artiklar ordentligt. Är det verkligen så att Evernote är i kris? Kommer de att sluta med en krasch? Kommer mitt älskade Evernote att bli ett minne blott? Frågorna var många och svaren var få, kanske dags att se över hur jag har mina anteckningar och dokument.

I samma veva så bytte jag system från Googles Android och Chrome OS till Apples Mac OS X och iOS och tänkte att jag ska ge Apple en ordentlig chans genom att helt konvertera över till alla deras produkter och i det här specifika fallet så var det Anteckningar och Påminnelser som låg bra till hands. Sagt och gjort så började jag att flytta över mina anteckningar till Anteckningar allt eftersom de blev aktuella och jag började lägga in mina påminnelser i Påminnelser istället för i Evernote och till slut, för bara någon månad sedan slutade jag att betala för premiumkontot. Evernote finns fortfarande installerade i telefon och dator men har inte öppnats på flera veckor, ett program jag stort sett använde dagligen förut har nu blivit förpassat till att bara finnas där ”ut-i-fall-att”.

Det som får mig att skriva den här texten är det senaste bakslaget för Evernote, en ny artikel från Tech Chrunch där de skriver att Evernote kommer att stänga ner sin webbutik och sluta med att sälja de fysiks produkter som de lanserat under åren.

För det första så tror jag att Evernote har det riktigt svårt just nu. Min personliga uppfattning är att om de inte får vänt på skutan väldigt snart så kommer det inte att finnas något Evernote kvar vid nästa årsskifte, antingen att de blir uppköpta av en större aktör eller att de kommer att gå i konkurs. Det har även fått mig att tänka på hur lätt man kan avfärda en produkt och ett företag. Om det är fler före detta användare som jag, som har sett sig om efter ett alternativ och slutat att använda och betala för en i sig bra produkt så ligger de risigt till.

Sammanfattningsvis så vill jag bara säga att produkten Evernote är en av de bästa jag har använt i sitt segment och jag skulle tycka det var synd om den försvann. Kan bara företaget Evernote visa att de minsann inte är på rubinens brant utan att de inte kommer att ge sig utan en fajt så tror jag att både nya och gamla användare kommer att återvända, jag vet att jag kommer att göra det.

Jag vill bara klargöra att jag har ingen som helst insyn i företaget och deras ekonomi så det är helt och hållet mina egna spekulationer som användare och teknikintresserad. Allt är baserat på det jag läst och det andra inom branschen säger.