Ubuntu Phone – En värdelös historia

För snart ett års sedan skaffade jag mig en ny telefon. Specifikationerna ska vi inte tala om för det var ingen flaggskeppsprodukt. Ska jag vara ärlig, hade detta varit en iPhone -eller en Androidtelefon hade jag aldrig slagit till. Vad är det då som gör den här telefonen så speciell, att jag går och köper en mediokert utrustad enhet för ca 1600 kronor? Jo, det är vad som fick den att ticka, operativsystemet.

För i ärlighetens namn så är eller var inte min BQ Aquaris E4.5 något som helst en aspirat till att bli flaggskepp, inte ens när den först släpptes. Men nu var det inte telefonen som hårdvaruplattform vi skulle prata om utan det var det den var det operativsystem den var utrustad med, Ubuntu phone.

När jag först hörde att Canonical skulle släppa en telefon med Ubuntu som operativsystem blev jag eld och lågor. Tänk, äntligen en telefon med ett helt fritt och öppet operativsystem, en telefon och ett system som går i linje med det jag tror och kämpar för, en telefon med öppen källod och en riktig linux kärna i grunden. Ja, jag vet att Android är baserat på linuxkärnan, men, för att få en androidtelefon att fungera optimalt behöver man Googles proprietära play store och diverse andra ramverk. Och i ärlighetens namn, och för att göra en lång historia kort så är även iOS (och Mac OS X) baserat på en öppen BSD-kärna. Men om vi skulle återgå till ordningen.

Ubuntu Phone, eller Ubuntu Touch som det egentligen heter är endel av ordinarie Ubuntuprojektet. Tanke är att det ska vara samma operativsystem, oavsett om det är en dator, surfplatta eller telefon  som du använder det på. Vill du veta mer om projektet kan du alltid läsa mer på http://ubuntu.com för nu tänkte jag komma till saken.

Och saken jag tänkte komma till är varför jag tror att Ubuntu phone är dömt att misslyckas, hur mycket jag än inte vill att det ska det. Systemet uppdateras kontinuerligt så där har jag inget att klaga på. När det gäller uppdateringar som jag har något att klaga på så är det att nästan allt har med saker under huven att göra så att det du ser förändras mycket lite, fast det i vissa lägen skulle behöva ändras, mycket!

Det som däremot sänker hela plattformen är hur saker INTE hänger ihop. Eftersom de flesta appar endast är webbappar som agerar wrappers för en tjänsts mobila webbplats finns där inget naturligt sätt att dela vidare, spara eller gå vidare från en app till en annan.

Att det inte finns någon bakomliggande synkroniseringstjänst som håller dina enheter synkroniserade är en detalj som kommer göra det svårt för plattformen att lyckas. Avsaknads av de stora appleverantörerna är en annan, och den största av dem alla är att de få appar, 716 stycken i skrivande stund, oftast inte är de appar de utger sig för att vara utan är webbappar och då borde ligga i kategorin webbappar istället som det i skrivande stund finns 1387 stycken av.

Den stora grejen med Ubuntu Touch, enligt Canonical, är det de kallar för scopes. Scopes är samlingskärmar med inrikting på olika ”temana”. Som exempel finns där ett film scope som samlar dina egna filmer och videoklipp med Youtube, Vimeo med mera. Du har Idag scopet, Här samlas Datum, väder, kalender, kontakter, samtal, meddelanden, twitter och nyheter. Nackdel nummer ett med dessa scope är du inte helt själv kan välja ditt innehåll, utan du är förpassad till de alternativ som finns och det finns inget sätt att lägga till egna. För oss svenskar finns det till exempel inget naturligt nyhetsalternativ så då är det bara till att stänga av det alternativet i Idag scopet. Eftersom det är webbteknik i grunden så hade det hade varit så lätt att lägga till en funktion att själv lägga till ett nyhetsflöde via RSS. När det kommer till den andra nackdelen med scopes är att de är just en skärm, en helsida. Detta innebär i korthet att du kan inte växla mellan dina scopes på ett naturligt sätt. Ett annat av dessa scopes är din appbutik, alltså dit du går för att installera appar ett annat är just där dina appar samlas vilket innebär att du kan inte börja installera en app för att sedan gå till ditt appscope för att öppna en annan app. Det är gör det mycket frustrerande.

Nu kan det faktiskt ha med min undermåliga men endock första enhet som släpptes med systemet att göra. Och det är det övergripande systemet i sig att så fort du tar dig till en app eller scope så ska det laddas och laddas om, HELA TIDEN! Det finn inget flyt. Att jag kan ha telefons liggandes i flera dagar utan att batterimätaren knapp har flyttat på sig fast jag använt den flitigt till att jag knappt rört telefon en dag och batteriet är helt slut på bra ett par timmar gör att man inte kan lita på att telefonen ska hålla en hel dag.

Slår man ihop alla aspekter så får man en intressant plattform med ett riktigt dåligt utförande. Jag hoppas verkligen att Canonical får till det innan de kommer för många enheter med systemet, eller rättare sagt jag hoppas verkligen Canonical får till det innan den vanliga användare börjar skaffa sig enheter med systemet. För i dags läget är en enheter med Ubuntu Touch inte avsedd att användas av den vanliga användaren, de är till för entusiaster och utvecklare, de som vet vad de gör och vad de ger sig in på. Men jag önskar verkligen Canonical och Ubuntu lycka till för är det en sak jag vill så är det att kunna rekommendera denna plattform till vänner och bekanta i framtiden.