iA Writer – Nära på en perfekt textredigerare

Är du som mig och älskar att skriva? Då kanske du är lite som mig, har det lite för lätt att tappa fokus och blir lätt distraherad av annat som kanske blinkar, låter och visar sig på din skärm.

Då kan det här vara något för dig. En app för distraktionsfritt skrivande. Den här veckan tänkte jag att jag skulle tipsa om den app jag använder för att skriva, inte bra mina manus utan även mina blogginlägg, faktiskt , det mesta som jag skriver skriver jag i den här appen. Appen heter iA Writer och är en ren och skär ordbehandlare. När man säger ordbehandlare så kanske du kommer att tänka på stora program som Microsofts Word, Apple Pages eller Libreoffice Write. Men, iA Writer är mycket enklare en så. iA Write är ett mellanting mellan en av dessa ordbehandlare och låt oss säga Microsofts Anteckningar, Apples Textredigerare eller Gedit som finns i Fösterhanteraren GNOME till Linux.

iA Writer är helt och hållet fokuserad på text och ingenting annat. Formeringar, typsnitt, tabeller och annat krafs får stå kvar i farstun i väntan på bättre tider och större kanelbullar.

Skärmavbild 2016-05-01 kl. 19.03.04Den enda typ av formatering du kan använda dig av i iA Writer är om du använder dig av Markdownformatering. Markdown är, för den som inte vet det, helt enkelt ett sätt att infoga länkar, rubriker och annan formatering i det färdiga resultatet. Använder man sig av Markdown i textflödet när man skriver i iA Writer så ser texten lite ut som om man har skrivit i någon form av programeringsspråk. Men tanken är att den färdiga texten ska exporteras ur iA Writer för att formateras i något annat program, så som tidigare nämnda ordbehandlare. För att ge dig ett litet smakprov på hur det kan se ut när man skriver i Markdown så infogar jag här en länk skrivet i just Markdown.

##### iA Writer finns för [Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=net.ia.iawriter) [iOS](https://geo.itunes.apple.com/se/app/ia-writer/id775737172?mt=8) och [Mac](https://itunes.apple.com/app/id775737590?mt=12&uo=4&at=10l4LV&ct=w)

Hur det här ser ut formaterat ser du längst ner på sidan. Men för att förklara lite så betyder #-tecknet och hur många det är som står framför texten ”iA Writer” att det här är en rubrik och att det är rubrik 4. Det som står i mellan klamrarna [] är det som kommer att visas som klickbar text till länkarna som står i mellan parantes-tecknen ()

screen800x500-2Hur kommer det sig då att jag sitter och skriver i en app helt och hållet avsedd för text? Jo, det är ganska enkelt. För att den är helt och hållet avsedd för text. Det finns inget i appen som kan distrahera dig från att göra det du ska, att skriva.

Anledningen till att jag valde just iA Writer är ganska enkel, det spelar ingen roll på vilken enhet jag skriver på, om det är min Mac eller iPhone så kommer jag åt samma dokument med samma text och kan skriva obehindrat på vilken som eftersom jag lagrar alla mina iA Writer-dokument i iCloud.

Jag har även iA Writer installerat på mina Android-enheter och där använder jag Google Drive som lagringsplats. Men kan även välja Dropbox om jag skulle använt mig av det. Självklart kan jag utan problem flytta filer mellan de olika lagringsplatser i appen. Men för mig och för tillfället är det Mac och iPhone som gäller för mig och då är det lättare och smidigare att använda sig av iCloud.

Förutom att bara var ”en textredigerare” så finns det ett par, men små funktioner som har gjort att jag valt att använda just iA Writer framför till exempel Ulysses det första är priset, 109:-, vilket är mycket mindre än hälften av vad Ulysses kostar (469:-). För den som följer mig vet att jag även har börjat skriva en del på Medium, och det finns en funktion i iA Writer för att skicka texten direkt till Medium som utkast. Men det som har gjort att jag verkligen har börjat att älska den här appen, förutom just att den fokuserar på text, text och inget annat än text, är att det nu mera finns en funktion att som med Medium skicka texten direkt till en wordpressblogg. Och det spelar ingen roll om det är en egen installation eller en blogg på wordoress.com.

Det enda som fattas för att iA Writer ska bli en app för alla är att den finns för alla, alla plattformar det vill säga. En Windows, Linux och kanske en webbversion hade gjort iA Writer till en 10-poängare, men eftersom det inte finns så får det räcka med 9,5 poäng. Nu när jag hittat iA Writer så kan jag med glädje säga, så länge iA Writer endast finns till OS X så är det det som kommer att hålla mig kvar i OS X. iA Writer

iA Writer finns för Android, iOS och Mac