Write

Förra veckan fick vi Mac/iOS-användare vårt lystmäte fyllt när jag tipsade om iA Writer så det är väl inte mer än rätt att Windowsanvändarna får sitt denna veckan. Så jag kommer het enket att tipsa om Write en Windows/Mac app för att skriva distraktionsfritt.

screen_lightJag ska väl börja att säga det att jag har testat Write på Mac. För Write finns även till denna plattform. Ska man tro utseendet så är det väldigt Windowsigt, om man säger så. Hela layouten är tail eller brickbaserat så som det är i Windows 8 och 10.

Inställningsmässigt så har Write lite för mycket av det, jag hade föredragit att det fannstext_formatting_first färre inställnings möjligheter för det gör det svårare att fastna i de olika inställningarna istället för att skriva. En funktion som jag inte uppskattade var automatisk komplettering. Visst går det att ändra längden på när den skulle träda in men för min del så tyckte jag bara att det var i vägen så jag stängde av den helt. Det den gör i alla fall är att den söker av ditt dokument hela tiden och så fört du börjar skriva ett nytt ord som liknar ett du redan skrivit så föreslår kompletteringen att du ska skriva det. Som sagt så personligen så tyckte jag att var distraherande. Förutom att det finns fler inställningar i Write än vad jag önskar så har Write även automatisk förhandsgranskning. Det här tycker jag också är en distraktion. För är det på det viset så kan det bli för mycket av att man börjar fokusera på fel saker, nämligen hur dokumentet ser ut hellre än på textens innehåll.

Write har en egen inbyggd rättstavning. Jag vet inte om jag ska gilla den eller inte, jag har inte bestämt mig så jag säger inte mer om det, du får helt enkelt bilda dig en egen uppfattnng om den.

markup_secondDet är helt okej att ladda ned och använda Write gratis men då går du miste om en del funktioner så som molnsynk och mörkt tema. Det innebär att du kan inte spara dokumentet rakt av utan du måste exportera till ett av i och för sig många format men en då. Export till Medium och WordPress kan du se i himle efter, eller i en annan app som vi i skrivarvärlden säger. Write har inga andra molntjänst funktioner än sin egna och i gratis versionen kan du inte ens “spara som” Men, är du villig att kasta ut nästan 5 dollar i månaden så får du fler funktioner än du hinner att använda på en dag.

Avsaknaden av appar till iOS eller Android är lika stor som saknaden av “spara som” i gratisversionen. Nej! Jag hade inte lagt mina pengar på att betala för en app som denna månadsvis då tycker jag att engångs betalning är att föredra. Har du inga ambitioner att skriva på annat än en dator så är kanske Write något för dig, men att betala 50 spänn i månaden eller 600 om året kan jag verkligen inte rekommendera, men gratis version tycker jag du verkligen ska testa, om du är Windows användare. Vem vet, du kanske tycker att det är värt 600:- om året för det här, jag gör det i alla fall inte. Vill du veta mer om distraktionsfritt skrivande så tycker jag att du ska ta dig över till min blogg artfors.se för där kommer jag att skriva mer om det här och där kommer jag även att publisera fler appar som jag testat.