Focused

Focused är lite annorlunda än tidigare appar för distraktionsfritt skrivande som jag har testat. För det första så har den lika få om inte färre inställningsmöjligheter än min favorit app som jag skrivit om för ett tag sedan.

Inställningar

Det första som skiljer Focused från någon annan app jag har testat är att när man börjar med en tom sida så får du ett litet inspirerande citat för att motivera sitt skrivande. Det här är en funktion som man kan välja bort om man anser det vara en distraktion. Men som jag ser det är det en liten trevlig funktion.Skärmavbild 2016-05-07 kl. 22.31.40

Du har även möjligheten till att skriva i vad Focused-gänget kallar för Zen, då växlar appen upp i helskärm och lugnande “yogamusik” börjar spela. Det här däremot är inte min kopp av te.Skärmavbild 2016-05-07 kl. 22.35.01

Funktioner

Som jag nämnde tidigare så är Focused en ganska enkel app. Naturligtvis så kan du använda dig av markdown i ditt skrivande. Exportfunktionerna är ganska få. Du har möjlighet att exportera till HTML, rtf och pdf. Alla dokument sparas som markdowndokument (.md) vilket betyder att de faktiskt går att öppna med vilken textredigerare som helst, vilket gör att du faktiskt inte är fast låst till något format och kan enkelt byta app att redigera i. Focused har inga mobilappar som man kan avända sig av utan det är helt och hållet en app för Mac OS X. Som en del appar jag har testat och kommer att testa i den här genrer så har Focused inte någon inbyggd funktion för export till varken Medium eller WordPress. Focused har inte heller någon inbyggd funktion för att synka eller spara dina dokument i någon molntjänst över huvudtaget. Om det är en kommande funktion vet jag inte.

Avslutning

Att betala 254:- för en app utan nästan några funktioner som Focuesed är, är faktiskt ett bra pris enligt mig. Visst finns det funktioner att önska, så som WordPress -och Mediumintegrering och molnsynk. Men ska du bara skriva på din dator, som de flesta ändå gör så är det här en app att rekommendera. Hade jag inte varit så nöjd med min nuvarande uppställning så hade jag faktiskt kunna överväga ett byte.