Ulysses

Då var det dags att testa ytterligare en app för distraktionsfritt skrivande. Den här gången har vi kommit till en Mac/iOS app igen.

Appen som testas är Ulysses, den för Mac OS X för att vara exakt. Till att börja med så har Ulysses klart fler inställningsmöjligheter än exempelvis iA Writer som jag har skrivit om tidigare på min blogg.Skärmavbild 2016-05-07 kl. 20.47.07

Skillnader

En av de stora skillnaderna mellan Ulysses och iA Writer är att Ulysses visar din text som den kommer att se ut direkt, vilket gör att i alla fall för mig så börjar man redan nu att tänka på formatering och hur saker kommer att se ut när det är färdigt vilket faktist gör det här till ett distraktionsmoment. Jag vet att Ulysses är en väldigt populär app för de som skriver mycket och det kan bero på sättet som appen behandlar dina dokument med sidopaneler som liknar Evernote, den direkta förhandsgranskningen och funktionen att bifoga bilder och anteckningar.

Skärmavbild 2016-05-07 kl. 21.01.10

Som jag nämnde i artikeln om iA Writer så är jag öven ett fan av att skriva i Markdown och Ulysses har fullt stöd för det så där finns inget att klaga på.Skärmavbild 2016-05-07 kl. 21.01.37

Exportera text

Att exportera din text är Ulysses bra på, i alla fall på Macen. Förutom att direkt kunna export som utkast i Medium kan du exportera din text som txt, HTML, ePub och DOCX utan problem. Men tyvärr så finns det ingen direktexport till WordPress. Som exempel så exporterade jag den här texten från Ulysses till iA Writer för att sedan exportera upp den till min blogg här på artfors.se. Ja, jag vet otroligt krånglig, men man måste ju testa. Det här gjorde jag utan att förlora varken text eller formeringar, ja just det ja, vi formaterar inte text när vi skriver i dessa appar

Slutsats

För min del är det just funktionerna som jag nämnde tidigare, sidopaneler, direkt förhandsgranskning och bifoga filer som gör att jag inte väljer att lägga mina pengar, 469 svenska kronor för Mac appen och 259, också de svenska kronor, för iOS appen, på Ulysses.Skärmavbild 2016-05-07 kl. 20.54.53

Nu ska jag vara helt ärlig och säga att jag har inte testat den fulla versionen av Ulysses för Mac, jag har bara kört provversionen som funkar i 10 timmar. Om det finns ytterligare begränsningar i den har jag ingen aning om. Men som det semiproffs på att skriva som jag är så tycker jag mig ha fått en ordentlig uppfattning om Ulysses.