I väntan på min nya iPhone

Då var det åter dags att sätta sig i den eviga väntan, på att en ny teknikprodukt ska dimpa ner i brevlådan. 6–7 veckor ÄR en lång tid, en evighet. Jag kommer säkerligen att hinna bli gammal och dö långt innan min nya telefon ens har lämnat lagret. Åhh! Denna eviga väntan.

Men nu var det faktiskt inte därför jag skriver det här, utan det är mer för att lätta mitt hjärta och ge en förklaring till dem som har ifrågasatt/förundrats/klagat/hånat mitt val att gå över till iPhone och Mac. De som känner mig har ju hört mig raljera och prisa Öppna standarder, Android och Linux över allt som är properitärt och låst.

Det hela började faktiskt med att jag tänkte leva som jag lär, man ska inte prata illa om saker man inte har, eller i alla fall har testat. Så när Tele2 införde Tele2 byt så tänkte jag att ”Varför inte, jag kan ju alltid byta till något annat när jag vill.” Så jag slog till på en iPhone 6S med option på att byta in den mer eller mindre när jag vill, idiotsäkert, eller hur?

Bara för att klargöra lite så är det inte så att det här är första gången som jag överhuvudtaget testar iOS, flera familjelemmar har eller har haft iPhone i flera år och det har varit mig de vänt sig till när något har strulat, men jag har som sagt var aldrig själv haft en iPhone som primär enhet. Det här är första gången.

I alla fall, Jag har idag alltså bestämt mig för att fortsätta på iPhonespåret och slagit till på att förbeställa en iPhone 7 , även den med Tele2 byt. Så undra säkert vän av ordning hur jag som har varit emot Apple och iPhone så länge kan göra så. Det är faktiskt ganska enkelt. Jag är vad som på engelska kallas för en ”early adopter” eller som vi skulle säga på svenska teknik-kåt. :-). Nu tillbaka till den här vännen av ordning, -Men Androidtelefoner är ju tidigare med ny hårdvara än vad Apple är? Ja, det är sant, med modifikation. Apple har kanske inte mest megapixel i sin kamera, störst batteri eller mest ram -eller lagringsminne. Men som jag har märkt det senaste året som jag uteslutande har använt min iPhone 6S så har Apple optimerat sin mjukvara såpass att telefonen inte behöver mer av ovanstående.

Det är faktiskt här som jag är mest imponerad av Apple och den stora anledningen till att jag stannar kvar på plattformen. Android i all ära, men hur många är det som idag sitter på den nyaste versionen av Android? (I skrivande stund Android 7 Nougat) Ja jag vet, och jag har köpt mig en Nexus, min förra telefon var en Nexus 6. Som för övrigt INTE har fått Android 7 Nougat ännu, och det är ca 20 dagar sedan nu. Igår släppte Apple sin 10:e utgåva av sitt operativsystem iOS, och alla med en kompatibel telefon har idag möjlighet att sitta och pilla i ett nytt operativsystem. Nu har ju jag redan kört den här utgåvan sedan en vecka tillbaka då jag deltog i betaprogrammet, men det är en helt annan historia.

Det är det här som har gjort att jag har fastnat för Apple, att alltid kunna ha det senaste operativsystemet. För när det kommer till kärnan av det hela så handlar det helt och hållet av bekvämlighet. Bekvämligheten att inte behöva vänta, och kanske vänta förgäves. Det finns de Androidtelefoner som ännu sitter med Android 5 Lollipop, det vill säga två versioner tillbaka och väntar på att få den näst senaste versionen, Android 6 Marshmallow. Det finns inte en iPhone som är tillverkad de senaste två åren som inte kan installera iOS 10 på.

Sen har vi det här med hårdvaruversioner. Vill du ha det absolut senaste och bästa inom Androidvärlden är det exakt de samma som i PC-datorvärlden du behöver byta telefon eller komponent minst en gång i veckan och det kommer definitivt att bli dyrt i längden. När det gäller Apple och deras produkter så har de ett släpp en om året…typ. Nu är väl Macen lite väl i det älsta laget, men ska du ha en Mac IDAG så är finns det bara en att välja på. Du kan inte komma tillbaka nästa vecka och det har kommit en nyare, snabbare och snyggare Mac, i just det här fallet kan risken finnas så jag vill faktiskt reserverar mig där. men jag hoppas att du förstår poängen i alla fall.

För att summera det hela. Jag är nöjd med min flytt till Apples ekosystem och anledningen till att jag stannar kvar, förutom att det faktiskt ÄR bra produkter, och det har jag aldrig sagt att de inte är, är av bekvämlighetssjäl. Jag är helt enkelt trött på jakten av det senaste, bästa och snyggaste. Så de som har haft rolig på min bekostnad och mina tidigare uttalanden av Apple, jag bjuder på det, varsågoda. Visst finns det kritik att ge Apple och deras produkter, men det sparar jag till ett senare inlägg.

För den som undrar om mitt engagemang i Open Source-rörelsen kan jag meddela att den går faktiskt alldeles utmärkt att för på både en Mac och en iPhone. Jag kommer fortfarande att i första handa välja att använda öppna format och standarder. Släpper de däremot en ny Macbook (PRO) inom snar framtid kommer jag att ställa mig i den kö med, precis som jag har gjort med den nya iPhone 7 . Och hur väntan är?

Den är olidlig!